עץ הזית נמנה על עצי ארץ ישראל, גדל באיזורינו מזה אלפי שנים ומסמל את הקשר עם הארץ והאדמה כמו גם טוהר, שלום וקדושה. לעץ זית מספר רב של איזכורים בתורה והוא נמנה על שבעת המינים בהם נתברכה ארצינו.
חשיבותו הרבה וסמליותו של עץ הזית לעם ישראל נכרים גם בסמל המדינה המעוטר בענף זית.
מעבר לסמליותו לעץ הזית תכונות רבות ההופכות אותו לעץ אידיאלי לאיזורינו, הן למאכל והן לגינון. פריו של עץ הזית טוב לשמן ולמאכל (קיימים עשרות ואולי אף מאות סוגים וסגנונות של זיתים כבושים). בנוסף לכך, שמן זית נחשב לבעל תכונות בריאותיות חיוביות מאוד ומסייע במלחמה בכולסטרול הרע כמו גם במחלות לב ובעיות רפואיות נוספות.
עץ זית הנו עץ תדיר ירוק הידוע בעמידותו ויכול לשרוד, להתפתח ואף להניב פרי בתנאים של מיעוט במשקעים וקרקעות סלעיות או גירניות. חשוב להדגיש כי קיימים הבדלים בין זני הזיתים השונים מבחינה זו ועל כך נרחיב בהמשך. לעץ זית מערכת שורשים ענפה המסייעת לו לאחוז בקרקע ולהשיג את המים הדרושים לו למחיה. קיימים הבדלים בין הזנים השונים של עצי זית כאשר זית סורי הנו בעל העמידות הרבה ביותר ואילו זנים כגון ברנע אינם מגלים עמידות כה רבה וסובלים מחוסר בהשקיה גם בבגרותם.
על אף עמידותו והתאמתו לתנאי האקלים בישראל עדיין חשוב להתאים את זן העץ לאיזור הגיאוגרפי בו תתבצע השתילה. מלבד נושא המחסור במים ואופן התמודדות העץ עמו, קיימים זנים של עץ זית ובאופן מפתיע, דווקא הזית הסורי בראשם, הסובלים באיזורים לחים ונתקפים בהם בפיטריות עלים מזיקות. מבחינה זו דווקא הברנע מתאים יותר לאיזור מישור החוף.
תקופת הצמיחה של עץ הזית היא בחורף. בתקופה זו גזעו מתעבה וענפיו מתארכים ומתפצלים. בתקופת האביב מואטת הצמיחה ובחודשי הקיץ החמים (יולי אוגוסט) היא יכולה אץ להעצר לחלוטין. תקופת מסיק הזיתים מתחילה בחודש ספטמבר ולאחר המסיק רצוי לבצע גיזום של ענפים יבשים ולעצב את העץ כך שתאפשר כניסת קרינת שמש גם לענפים פנימיים בעץ.
עצי זית בוגרים לגינון
בשנים האחרונות מסתמנת "אופנה" בקרב בעלי גינות השותלים עצי זית בוגרים מעקירה בגינת הנוי שלהם. אין ספק כי מראהו של עץ זית עתיק השתול בגינה ומואר בעזרת ספוטים הנו מרשים מאוד אולם לא תמיד מותאם ליתר צמחי הגינה הצעירים והעדינים הסובבים אותו.
בנוסף, העתקת עצי זית בוגרים ממקומם אינה ושתילתם במיקום חדש הנה פעולה הנושאת בחובה עלויות שונות כגון עלויות עקירה ע"י שופל או עוקרן ייעודי, הובלה במשאית עם מנוף וחפירה במקום השתילה החדש ע"י שופל הנן פעולות שעלותן גבוהה יחסית. כל זאת מתווסף למחיר העץ הבסיסי ויכול להגיע למספר אלפי שקלים בודדים או עשרות אלפי ש"ח – תלוי בגיל העץ ומכאן במחירו.
העתקת עצי זית בוגרים נושאת בחובה גם סיכון מסויים לאי הקלטות העץ במקומו החדש שכן תהליך העקירה והשתילה מחדש הנו טראומאטי עבור כל עץ ובפרט עבור עץ זית עתיק הגדל מזה מאות שנים במקום אחד ופיתח בו מערכת שורשים מסועפת. בכדי להגדיל את סיכויי הקליטה יש להקפיד על העברת העץ עם גוש אדמה שלום וגדול ככל הניתן. בנוסף לכך יש לוודא כי בעת השתילה ייסגרו היטב כל כיסי האויר וכי העץ יושקה עד רוויה.
מחירי עצי זית: מחיר עץ זית בן שנה וחצי עד שנתיים מתחיל בעשרות ש"ח בודדות (המחיר המדוייק תלוי בסוג העץ). עצים בני 7-8 שנים יעלו מאות שקלים ועצי זית מעוצבים בני אותו גיל יעלו מעט יותר.
עצי זית בוגרים אך לא עתיקים (ההבדל בין עץ זית בוגר ועץ זית עתיק הנו החירוץ של הגזע הקיים בעצים העתיקים אך לא בבוגרים) יעלו אלפי ש"ח בודדים – תלוי בסוג וגודל העץ – בעיקר עובי הגזע.
מחירי עצי זית עתיקים יכולים להאמיר לעשרות אלפי שקלים – תלוי בגיל העץ ומראהו החיצוני. ככל השעת מחורץ, מסוקס ועבה יותר כך מחירו גבוה יותר.
חשוב להדגיש כי העתקת עצי זית בוגרים מחוייבת ברישיון ועקירת עץ זית בוגר ללא רישיון מהווה עבירה פלילית.
אם לאחר כל התלאות, תהליך ההעתקה יעבור בשלום ובהצלחה, תוכלו למנות מעץ מרשים ויפה בגינה הביתית.
זנים של עצי זית
קיימים זנים רבים של עצי זית. נסקור כאן בקצרה את אלו הנפוצים בישראל ומתאימים לתנאי האקלים בה:
זית סורי – הזית הנפוץ באיזורינו. מקורו ככל הנראה בעיר צור שבלבנון ומכאן שמו (אין קשר לסוריה). הפרי מתאים הן לכבישה והן לשמן. השמן ארומטי וחריף וטעמו עדיף בעיני רבים על זנים אחרים. זית סורי עמיד מאוד לתנאי מיעוט משקעים.
זית ברנע – זן ישראלי. מניב כמות פרי גדולה יחסית. השמן המופק בעל טעם עדין יחסית לזן הסורי (יש שיגידו תפל). זית מסוג ברנע הנו מהיר צימוח ומתפתח לגובה תוך שנים ספורות. מערכת השורשים של עצי הברנע אינה מסועפת כשל זני זית אחרים ועל כן יש להקפיד להשקות את העץ בתקופה החמה.
נבאלי – דומה לסורי אך מבשיל מעט לפניו. מניב מעט פחות פרי מהסורי.
מוחסן – נקרא גם נבאלי מוחסן. דומה לנבאלי, כמות הפרי גדולה יחסית, אחוז זמן בפרי נמוך. טו לכבישה ולא לשמן.
זית אסקל – פרי פיתוח ישראלי. מצטיין בכמות פרי גדולה, טוב לשמן ולמאכל. זית אסקל מוגן פטנט ואין אפשרות כיום לייצר אותו בכמויות בלתי מוגבלות.
פישולן – מקורו בצרפת. משמש בעיקר להפריה במטעי זית סורי.
קלמטה – זן ספרדי בעל טעם משובח. הזיתים טובים בעיקר לכבישה אך ניתן גם להפיק מהם שמן ארומטי משובח.
סנטה – זן שמקורו בחצי האי סיני באיזור מנזר סנטה קטרינה ומשם שמו. הפרי גדול מאוד וניזוק מעקיצות זבוב הים התיכון במידה ואינו מטופל בטרם הבשלה. העצים ארוכים ודקים כומות הפרי גדולה מאוד. אחוז השמן בפרי נמוך אך הפרי טוב מאוד לכבישה ומאכל.
[…] של החורף – בסביבות סוף דצמבר ותחילת ינואר וכן את עץ הזית אשר מניב בתחילת דצמבר ופעולת הצמיחה וההתעבות העיקרית […]
[…] בעצים בוגרים לגינות פרטיות בפרט אמורים הדברים לגבי עצי זית אשר השוק מוצף בהם אבל לא רק. נעשה שימוש בעצים בוגרים […]
שלום.
ברצוני לפתוח עסק לייצור שמן זית.רציתי לשאול כמה עצים צריך בכרם בשביל ליצור כמות לייצוא ומה הן בערך ההוצאות השוטפות לבית בד בימינו.לגבי העצים נאמר שאנו מדברים על קנייה של עצים צעירים..
שלום רב,
אני מעוניין לשתול עץ זית בקרבת הבית
מה המרחק שאוכל לשתול את העץ מהבית?
תודה, אחיעד דוד
שלום ,
קיבלתי עץ זית קטן במתנה,
איך ניתן לדעת מה הזן שלו?
תודה
בן כמה עץ זית? תודה רבה