ישראל משופעת בעצים ותנאי הסביבה האקלימיים כמו גם סוג הקרקע בחלק נרחב מאיזורי הארץ מהווים כר אידיאלי לגידולם וצמיחתם של עצי נוי ועצי פרי מכל הסוגים. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי בתקופות קודמות, היה שטח מדינת ישראל משופע בעצים וצמחיה פי כמה. ישראל היתה מכוסה ביערות אלונים כמו גם עצי מחט אשר נכרתו ע"י הטורקים ששלטו בארץ עד לשנת 1918, לצורך הזנת רכבות הקיטור שלהם. כיום ישראל נהנית (או סובלת – זה כבר נתון לפרשנות אישית) מפיתוח מואץ של איזורי מגורים כמו גם של תשתיות שונות ואיזורי תעשיה. פיתוח מואץ זה מחדד את ההתנגשות של צרכי האדם והאוכלוסיה מול ערכי שמירת הטבע בישראל. נתיחס במאמר זה לנושא של כריתת עצים וכריתת עצים בגינה הפרטית בכלל, אשר מהווה את "הקו הראשון" במאבק בין הצרכים המנוגדים אותם הזכרנו קודם לכן.
אם כן, לא אחת אנו נדרשים לכרות עץ הצומח לו בגינה הפרטית. ייתכן כי כריתת העץ נדרשת עקב פגיעה של העץ במבנה קיים, בתשתיות ביוב או פשוט כי אנו רוצים לבנות באותו מקום בית או כל מבנה אחר הנחוץ לנו. עד שנת 2009 המצב היה פשוט מאוד. כריתת עצים בגינה הפרטית ע"י קבלן כריתה לא חייבה אותנו בהשגת אישור כלשהו וכל שעלינו לעשות היה להתקשר לקבלן כריתה ולסכם על מחיר ומועד לביצוע העבודה. כיום המצב מורכב יותר; תיקון לחוק התכנון והבניה שנכנס לתוקף, כאמור, ב 2009 אוסר לכרות עצים בוגרים ללא אישור של פקיד היערות. האמור תקף גם במקרה בו אתה הוא זה ששתל את העץ וגם אם מדובר בקרקע פרטית שלך. החוק מגדיר רשימה של 70 מיני עצים האסורים בכריתה. המדובר בכמעט כל המינים הנפוצים בישראל. בנוסף החוק מגדיר עץ בוגר (שכאמור כריתתו אסורה) ככל עץ שגובהו מעל 2 מטר וקוטר הגזע מעל 10 ס"מ.
בנוסף קובע החוק כי בעת הגשת תשריט לאישור ועדה מקומית לתכנון ובניה, על המגיש לציין גם את מיקומם של כל העצים בשטח. באם נדרשת כריתה של חלק או כל העצים לצורך ביצוע התוכנית, על הוועדה לתת הוראות להעתקת העצים או שתילה של עצים במקום הנכרתים.
אין ספק כי המטרה כאן היא מבורכת: שימור עצים וצביונן הירוק של ערי ישראל כמו גם שימור ההסטוריה ומניעת כריתת עצים בני מאות שנים בידי קבלנים תאבי בצע כמו גם בידי ונדלים אשר ערכי שמירת הטבע אינם עומדים בראש מעיניהם. יחד עם זאת נראה לי באופן אישי כי הרשות חרגה כאן מסמכותה ויצרה מנגנון בירוקרטי שכל תוחלתו היא הפיכת חלק ניכר בציבור בישראל לעברייני והפעלת לחץ לא הוגן על האוכלוסיה. לא דיי שהרשות מתערבת ברגל גסה בקנינו הפרטי של אדם בדרישתה ממנו לקבלת היתר לכל שינוי מינימאלי במבנה הנמצא בבעלותו הפרטית ובנוי על שטח הנמצא בבעלותו הפרטית של אותו אדם, עתה היא גם דורשת ממנו לקבל אישור לכריתת כל עץ שמפריע לו ולהתנהלותו היום יומית. ברצונה תיתן לו אישור וברצונה תמנע ממנו את האישור ותחייב אותו בביצוע פעולות כאלה ואחרות הנדרשות ע"פ האינטרס שלה, תשלומי אגרות וקנסות שהושתו עליו על ידה. אם לאותו אדם יש מהלכים במנגנוני אותה רשות, יתקבל האישור במהרה ואם לא, יעוכבו האדם ותוכניתו עד אשר פקיד כזה או אחר יואיל לבחון את בקשתו ואת נקודות ההשקה בין מפת האינטרסים של הרשות או הפקיד לבין זו של אותו אדם מגיש הבקשה. אין ספק כאמור, שהמטרה היא מבורכת אולם ההחלטה עצמה אינה רק תלושה מהמציאות אלא אף אינה ישימה ומעידה כאלף עדים על הסתאבותו של המנגנון הציבורי השמן היושב כאבן ריחיים על צווארו של המגזר היצרני המקיים הן את עצמו והן את המגזר הציבורי וכל זאת בלית ברירה ומכוח חוקים ותקנות שנקבעו ע"י המנגנון הציבורי עצמו.
אז נחזור לנושא; כשכבר כורתים עצים בגינה הפרטית – מי כורת
אם כן, בהנחה שהוגשה בקשה לפקיד היערות והיה והצלחת לקבל, בשעה טובה, אישור לכריתת העץ, ניתן לבצע את הכריתה בעצמך או להיעזר בשירותיו של כורת עצים מקצועי. חשוב לדעת כי על אף שנראה שמלאכת הכריתה היא מלאכה פשוטה – אין הדבר כך. כריתת עצים בוגרים היא עבודה מורכבת ומסוכנת המבוצעת בגובה עם כלי עבודה מסוכנים. אם אינך מנוסה בעבודות כרית, מומלץ מאוד להיעזר השירותיה של חברת כריתה. בעת הבחירה, אין הבדל גדול בין בחירת חברת כריתה לבחירת חברה לגיזום של עצים בגינה הפרטית. יש להיעזר בחברה מקצועית שלרשותה עומד המכשור הנחוץ ובכלל זה, מנופים, מסורים עם מאריכים וכלי רכב לפינוי חלקי העץ הכרותים. מחיר של כריתת עצים בגינה הפרטית (בניגוד לכריתה במטעים חקלאיים) הנה נגזרת של כמות העץ ומורכבות העבודה. מחיר כריתת עץ הדר קטן יהיה נמוך משמעותית ממחיר כריתתו של אקליפטוס בגובה 25 מטר. האחרון יחייב עבודה עם מנוף וכריתה הדרגתית של העץ, מהצמרת כלפי מטה. כריתה של הבסיס הנה מסוכנת והעץ עלול ליפול על מבנים, כלי רכב או בני אדם. כריתה של עץ גדול בתנאי מורכבים יכולה לארוך יומיים לצוות כריתה מיומן ומחירה יהיה בהתאם.
גם פינוי הגזם מצריך עבודה שכן יש לפנותו ברכב מתאים לאתר מוכרז להטמנת פסולת גזם. קיית נקודת אור אחת בנושא העלויות: מכירת העץ הכרות. חלקיו המעוצים של העץ ניתנים למכירה לצרכי הסקה בד"כ. מחיר העץ נגזר מסוגו. עץ אורן נמכר במחיר של כ 400 ש"ח לקוב ואילו פיקוס יימכר בד"כ ב 150 ש"ח / קוב לכל היותר. מכירת העץ מכסה לעיתים את עלויות הכריתה.
תודה על המידע שבאתר
ידוע לי שיש עצים שמרכז הצמיחה שלהם בצמרת העץ
יש לנו עץ אורן בוגר מאוד גבוה ואנחנו רוצים לקצר את הצמרת מחשש שיפול על הבית.
האם יש בעיר עפ הורדת הצמרת של עץ אורן ? האם הוא יתיבש לאחר מיכן ?