החל מחודש ספטמבר מתחיל שינוי הדרגתי במזג האוויר המאופיין בימים ההולכים ומתקצרים ובירידה בטמפרטורות. בעלי גינות פרטיות נדרשים להיערך מראש לקראת החורף בהתאם לרמת השימוש בגינה ולמאפיינים שלה, ולהכיר את הסכנות הטמונות בהשפעת נזקי מזג האוויר על הגינה.
למרות שאנו חיים במדינה קיצית בה גם החורף לכאורה קצר ולא משמעותי, השנים האחרונות מאופיינות באירועי חורף קיצוניים (שבוע מרוכז של סערות ורוחות עזות, שלג, קור קיצוני) אשר עלולים לפגוע בגינה הפרטית באופן הדורש שיקום יקר ומפח נפש.
מעבר להכנת הגינה הביתית לחורף מבחינת צמחייה (שתילת צמחים עונתיים, הערכות לעצים עמוסי פרי וכו') החורף טומן בחובו סכנות בטיחותיות רבות. על מנת להתכונן מבחינה בטיחותית לחורף, בעלי גינות פרטיות צריכים בראש ובראשונה לאפיין את רמת השימוש שלהם בגינה:
- מהי רמת השימוש בגינה (יומיומית, סופי שבוע, לעתים רחוקות בלבד)
- האם ישנם ילדים המשחקים בגינה
- האם ישנם בעלי חיים בבית
- האם יש פרגולה בגינה
- האם ישנם שבילי אבן
- האם יש דק בחלק מהגינה
- האם ישנם עציצים ואדניות תלויות
בטיחות לפני הכל
ישנן מספר סכנות שיש להיערך בפניהן לקראת החורף, בעיקר במקרים בהם יש ילדים בסביבה.
- עצים: יש לבצע גיזום של ענפים שלא יעמדו ברוח ובסערות
- עצים: יש לוודא שאין ענפים הסמוכים לעמודי חשמל.
- שקעי חשמל: יש לוודא ששקעים חשמליים אינם חשופים לגשם ולרטיבות.
- משטחי אבן: ניקיון של משטחי אבן למניעת החלקה.
- אדניות ועציצים תלויים: יש לוודא פתחי ניקוז על מנת להימנע מנפילה של עציצים ועדניות עקב משקל עודף ממים.
- פרגולות: קיימת נטייה לפרגולות ישנות או באיכות נמוכה להירקב עקב הגשמים והלחות, תופעה המעודדת התרבות חרקים ותולעים.
- דק: משטחי דק צריכים להיות מצופים בחומר מגן או שהם עלולים להתחיל ולהוציא זיזים אשר עלולים לחדור לרגלים כמו סיכות.
סכנה מרכזית: חומרי דישון רעילים
נושא בטיחותי מרכזי הוא מרכיבי חומרי הדישון ידוע כי בעבר כל חומרי הדישון כללו אלמנטים כימיקלים מסוכנים אשר נשטפו בגשמים, ניגרו למי התהום והפכו לסכנה אמיתית לילדים המשחקים בגינה ולבעלי החיים. בגשמים חזקים, חומרים כימיקליים נשטפים מהעצים והשיחים אל הדשא וגורמים לפגיעה והרעלה שלו ופוגעים בחומרי ההגנה על משטחי העץ והשבילים.
הבעייתיות שבשימוש בחומרי דישון מבוססי כימיקליים ושאינם טבעיים מסוכנת במיוחד בימים גשומים אך היא בעייתית לאורך כל השנה-
- בטווח הארוך הכימיקליים פוגעים באורך החיים של הצמחייה בגינה.
- בעלי הגינות מייצרים תלות בשימוש בכימיקלים ופוגעים באיכות הצמחייה.
- פגיעה במארג הטבעי של הגינה (חרקים, זוחלים, פרפרים)
- שימוש בכימיקלים מחליש את יכולתם הטבעית של הצמחים להתגונן ומזמין מזיקים לכרסם בהם ברגע שריכוז חומרי ההדברה או הדשנים קטן.
ישנה מגמה עולמית הולכת וגדלה של חומרי דישון מחומרים טבעיים כחלק ממגמת הבריאות העולמית. הקומפוסט שהנו חומר דשן אורגני המתכלה לאחר מספר שנים הוא דוגמה מצויינת. תחום החקלאות הוא תחום אשר משלב בין טבע לבין טכנולוגיה, ועל ידי שילוב של השניים מגיעים לשוק חומרים טבעיים עם איכות טובה לאין שעור מחומרים כימיים. חומרי דישון אלו מיוצרים ממקורות טבעיים בלבד, מזינים את הגידולים ומטייבים אותם, תורמים להגדלת היבולים והפריחה ומבטלים לחלוטין את הסכנות בשימוש בחומרים כימיים.
כיום ישנם מספר מוצרי דישון טבעיים ואורגניים המאפשרים הזנה רב תכליתית של הקרקע והצמח בגינה. אחד מתכשירי ההזנה האורגניים הוותיקים והפופולאריים ביותר הוא תכשיר KF-30 המכיל אצות ים ותרכיז מצמחי בר שונים. רכיבים אלו פועלים על שורשי הצמח בעת הנביטה או ההתעוררות האביבית ומסייעים להתפתחות שורשים חזקים וחיוניים. השילוב הייחודי של רכיבי התכשיר יוצר אפקט סינרגטי המשפיע לטובה על הצמח בכל אחד משלבי הגדילה והצמיחה.
בכל הקשור לבטיחות בשימוש בימי חורף גשומים, ההתכשיר אינו רעיל לאדם, לחי ולצומח, ואינו צורב. התכשיר מורשה ע"י משרד החקלאות לשימוש בחקלאות ובגינון בישראל, עשוי מרכיבים טבעיים לחלוטין, ללא כימיקלים, ועומד בכל הסטנדרטים בתחום החקלאות האורגנית. תכונות אלו חשובות לא רק בימי סערות וגשמים אלא לאורך כל השנה.
המאמר באדיבות חברת VGI