צמח המורינגה מוכר לציבור הרחב בישראל כעשור. צמח המורינגה גדל באופן טבעי באיזורים נרחבים בהודו ובאפריקה, שם הוא נקרא במספר שמות, אחד הנודעים שבהם הוא "עץ האימהות" על שם תכולת חומרי ההזנה הגבוהה שבו. תכולת חומרי הזנה גבוהה זו מאפשרת בסיס לתזונת ילדים – מצרך מבוקש ביבשת השחורה מוכת הרעב והמחלות. קיימים 3 זנים נפוצים ומוכרים בארץ: מורינגה מכונפת, מורינגה רותמית הגדלה באיזור ים המלח וכן מורינגה אובליפוליה הנפוצה יותר בנמיביה ואנגולה. למעט אולי האובליפוליה לה צורה ייחודית ומרשימה, צמח המורינגה אינו מתאים לצרכי גינון פרטי או ציבורי.
אם לא גינון אז גידול חקלאי
בניגוד לצרכי גינון להם לא צלח הצמח, הוא נמצא מתאים לגידול חקלאי אינטנסיבי בישראל. קיימות כיום מספר חלקות גידול חקלאיות לצמח המורינגה בהן מגודל הצמח ונקצר מספר פעמים בשנה. מהיבול מייצרים אבקות וכמוסות הנמכרות בבתי הטבע המובחרים.
המורינגה גדל ומתפתח היטב גם בתנאים קשים של קרקעות גירניות וסלעיות ומחסור במים. יש לציין בהקשר זה את המורינגה אובליפוליה הגדלה ומתפתחת לעץ חסון דווקא באיזורים בנמיביה בהם הקרקעות סלעיות בצורה קיצונית. באופן מפתיע התגלה במספר גנים בצפון הארץ בהם נעשה בצמח שימוש לגינון כי הצמח דווקא רגיש לקרה בצורה יוצאת דופן.
הסבר מקיף אודות הערכים התזונתיים של המורינגה
צמח המורינגה, מכיל כמויות אדירות של ויטמינים. רק לצורך המחשה – במורינגה קיים פי 4 יותר סידן מאשר בחלב, פי 7 יותר ויטמין C מאשר בתפוז, פי 3 יותר אשלגן מבננה ממוצעת, כמויות אדירות של ויטמין D וברזל, והרשימה עוד ארוכה.
אנו בוחרים להתעכב דווקא על ויטמין D שיש במורינגה, מכיוון שהוא אחת הסיבות העיקריות לעלייה בביקוש לצריכה של המורינגה.
מהו ויטמין D הקיים במורינגה בריכוז כה גבוה
ויטמין D הוא סוג של מולקולה המסיסה בשמן, אותה הגוף מקבל ממקורות חיצוניים. קיימים שני סוגים של ויטמין D. ויטמין D שמתקבל מהשמש וויטמין D אותו אנו מקבלים מצמחים או ממוצרי מזון שונים.
ויטמין D הוא בין הויטמינים החשובים והחיוניים לבריאות ולתפקוד גופנו, שכן הוא אחראי על חיזוק העצמות והשיניים, משתתף בתהליכי ספיגה של מינרלים כמו סידן וזרחן בעצמות ומונע מחלות שונות ביניהן אוסטיאופורזיס. בנוסף, ויטמין D אחראי על פעולת וויסות הלב ורמות הסידן בדם. מחקרים רבים מראים כי יש קשר בין מחסור של ויטמין D בגוף לבין חשיפה למחלות מעיים, מחלות לב, טרשת נפוצה, סרטן ועוד. צמח המורינגה, אותו צמח הידוע בתור תרופה טבעית עבור מאות מחלות שונות, מכיל כמויות גבוהות של ויטמין D. כמות אופטימלית של ויטמין D מגנה על מערכת הנשימה ואף נמצא קשר בין רמה נמוכה של ויטמין D לבין סיכון לחלות במחלת הסוכרת.
צמח המורינגה עשיר בויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון רבים אשר שילובם משפר את הרמה הכללית של ספיגת כלל אותם רכיבים עצמם. צריכה של מורינגה באופן קבוע, חיונית ותורמת לספיגת הסידן בגוף, זאת משום שמורינגה מכילה ויטמין D במינון אופטימלי. מחסור של ויטמין D, עלול לפגוע בגופנו ולהוביל לתופעות לוואי ותסמינים שונים כמו דיכאון, קושי להירדם, כאבי ראש או סחרחורות.
חלקי הצמח הראויים למאכל
הפרי בצורת תרמילים ירקרקים ובתוכו זרעים. הפרי והזרעים ניתנים לאכילה לאחר בישול קצר (את הזרעים ניתן גם לקלות). לעלים טעם חריף וניחוח המזכיר עדשים. ניתן לאכול את העלים חיים כתוספת לסלט או לבשלם במים. קליפת הגזע אכילה ואפילו השורשים להם טעם של חזרת. קיימת אזהרה שאכילה מרובה של שורשי המורינגה עלולה לגרום להרעלה כך שמומלץ לבדוק ולנקוט משנה זהירות.