במאמר המצולם שלפניכם תמונות מגינה שהוקמה סביב בית חדש במושב מאור שבשרון. לטובת הגינה הועמד שטח של כ 1 דונם והיא מקיפה את בית המגורים. מתכנן הגינה היה מעוניין להשיג מראה ירוק ונעים תוך חיסכון במים ובעלויות האחזקה אך ללא פשרות כגון שימוש בדשא סינטתי. המטרה של המאמר היא להראות בקצרה את מה שנעשה ולאור התוצאה האסטתית, ייתכן שיהיו מי שירצו לקחת רעיונות לעצמם.
השלבים העיקריים בעבודה היו:
1. מילוי קרקע – הוספת חמרה גננית בגובה של 1 מטר מעל גובה פני הקרקע הקיים והשוואת גבהים עם הבית אשר היה מוגבה. כמובן שבעת המילוי ויישור הקרקע חשוב להקפיד על יצירת שיפועים נכונים.
2. תשתית מערכת השקיה: חלוקה לקוי השקיה, יצירת מספר קוים מובילים מהם ייצאו השלוחות השונות. כל מערכת ההשקיה מופעלת בעזרת מחשב השקיה בעל 6 ברזים.
3. שתילת הצמחיה.
4. חיפוי הקרקע בעזרת יריעה וכיסוי בחיפויי קרקע שונים בהתאם לדרישת הלקוח.
נקדים ונציין כי השטח עליו בוצעה העבודה כולל בתוכו 3 מרפסות גדולות אולם לא נתייחס כאן לעניין. ניתן לקבל מידע נוסף בנושא באתר לעיצוב מרפסות. בחזית הבית נשתלה גדר חיה (היביסקוס), מאחוריה צמד עצי הדר. ניתן לראות כי נעשה שימוש רב בטוף שחור היוצר ניגוד עם צבעם הירוק של העצים הזוכים לתוספת ברזל בעונה זו של השנה ואשר הופכת אותם ליותר ירוקים. על אף שחלקים מסויימים בגינה זו זוכים ללא יותר משעתיים קרינת שמש ישירה ביום בעל הבית "לקח סיכון" ושתל שם צמחי תבלין (מרווה, נענע, בזיליקום וכו') הזקוקים לקרינת שמש מרובה. בינתיים נראה כי צמחי התבלין מתפתחים כראוי.
חלקה השני של גינת החזית זכה לקבל אליו עץ זית בוגר מעקירה וגדר חיה מסוג אוג חרוק אשר תואמת לגדר שבבית השכן.
איזור החצר הפנימית זוכה לארח עץ ליצ'י אשר בשנים הקרובות יתפוס נפח רב ויסגור את החלל הנראה בתמונה. על אף שהישוב סובל מקרה בחורף הוחלט כי יישתלו עצים סובטרופיים (הרגישים לקרה). העצים נשתלים בקרבת בית המגורים ובשל החום הנפלט מהבית הסיכון לפגיעת קרה קטן יותר. מימין צמחי פיטנה. בעת צילום התמונה מרבית האיזור היה בצל אולם האיזור נהנה מקרינה ישירה מרבית שעות היום. קרינה זו הכרחית לעצי הפרי לטובת ניבה.
עוד תמונה של הפיטנה – צולם בחושך.
מבט מהחצר הפנימית אל החצר האחורית של מהבנה. ניתן לראות כי יש שימוש רב בטוף שחור ואבני מדרך לבנות. מציץ מימין – עץ מנגו מסוג מיה.
בדרך אל חלקו האחורי של המבנה נעבור ליד "חצי פטיו". מגרעת במבנה שנוצרה בשל צרכים פונקציונליים בתכנון הבית. איזור זה מוצל רוב שעות היום ועל כן ניתן לשתול בו רק צמחים המתאימים לצל. ניתן להבחין בקלות כי ברשימת הצמחים לא נכללו עצי פרי שכן האחרונים זקוקים לקרינת שמש ישירה משך מספר שעות ביום, תנאי אשר אינו מתקיים באיזור שבתמונה.
מבט מהחצר האחורית של הבית לכיוון הבית. גם כאן ממשיך השימוש בטוף שחור ואבני מדרך אך מצטרף גם אלמנט של שבבי עץ בצבע חמרה. שבבי העץ הנם חיפוי קרקע מצויין אולם חסרונם העיקרי לעומת טוף הוא שלא ניתן להעיף מעליהם עלים בעזרת מפוח שכן האחרון מעיף גם את השבבים עצמם וחושף את יריעת החיפוי שלמטה. לא ניתן לראות זאת בתמונה ואין דרך לתפוס זאת אלא במבט אוירי אך החצר האחורית מורכבת משלושה עיגולים: שני עיגולי דשא המוקפים ברצועת שבבי עץ עם צמחיה ועיגול מוגבה של צמחיה המוקף בסלעים (בתמונה הבאה).
בתמונה זו ניתן לראות את מעגל הצמחיה המוגבה.
בפינה הדרום מערבית של הגינה, בקצה הגדר החיה ניטע עץ זית בוגר נוסף (סורי) וסביבו פורחים שונים.
שלום למומחים. חיפשתי באינטרנט דבר פשוט – ממוצע של כמויות מים בקיץ, הנדרשות לעץ בינוני בגודלו וממוצע של כמות מים בקיץ, הנדרשת לפרחים רב שנתיים. תוצאת החיפוש לאחר שעברתי כ – 20 אתרים המתיימרים ללמד אותי כיצד להשקות גינה, היו שלא ללמד אותי הם באים אלא לבלבל את האויב, כאילו התשובה הפשוטה והנכונה היא האויב שלהם. האם אפשר לקבל תשובה על – בערך, לא על בדיוק. כמה מים דורש עץ בגודל בינוני, בהשקייה אחת בשבוע ? וכן כמה מים דורשים פרחים רב שנתיים בשתיים או שלוש השקיות בשבוע ? תודה. טוביה.