השקיית הגינה – כיצד וכמה להשקות את הגינה
נושא השקיית עצים בישראל תמיד צריך להוות פשרה בין הרצון לתת לעץ את מנת ההשקיה הדרושה לו לצורך התפתחות תקינה והנבת פרי מחד ומאידך לחסוך במים ככל שניתן הן משיקולים פטריוטיים והן מפאת הרצון להמנע מחשבון מים מנופח. בעבר כבר עסקנו בדרכים לחיסכון במים בגינה הביתית.
בעבר ועד שנות השישים, הושקו עצים בגנים כמו גם במטעים, בתעלות השקיה אשר היו מובילות מים שנשאבו בדרך כלל מבאר סמוכה אל שורת העצים ומשם זורמים בגרוויטציה אל הגומה החפורה מסביב לכל עץ ועץ. שיטות אלו ודומות עדיין בשימוש במספר מדינות עולם שלישי וגלומות בהן מספר בעיות:
א. שיטה מאוד בזבזנית במים – אובדן מים בחילחול לאדמה דרך תעלות באידוי.
ב. אין שליטה כמה מים קיבל כל עץ.
ג. העצים הראשונים בשורה מקבלים יותר מים מהעצים האחרונים.
ד. כל סבב השקיה כרוך בהרבה עבודה מה שמוביל להשקייה במרווחים גדולים והולכים ומתן כמויות מים גדולות יחסית אותן העץ אינו יכול לנצל.
עם התפתחות החקלאות והגינון בישראל הוכנסו לשימוש שיטות השקיה מתקדמות ומדוייקות הרבה יותר המאפשרות הן חיסכון במים, הן ניצול טוב יותר של המים מבשיטות הישנות והן השקיה בהרבה פחות עבודה. ייתרון נוסף של שיטות השקיה מתקדמות ומדוייקות אלו הוא גן פורח ומשגשג תוך שימוש בכמות מים מועטה.
השקית עצים בטפטוף היא אחת השיטות היעילות והחסכוניות הקיימות כיום ואידאלית לעצים צעירים בעיקר, אשר שורשיהם אינם מתפרסים עדיין לרוחב. שיטה נוספת מקובלת היא השקיה בהמטרה ע"י מתזים או ממטירים קטנים.שיטה זו אופטימאלית לעצים בוגרים יותר בעלי נפח מערכת שורשים גדול אשר קולטים מים מקטע אדמה בעל שטח פנים רחב יחסית.
למה לא מומלץ להשקות עצים באמצעות צינור גינה?
השקיית עצים באמצעות צינור גינה היא שיטה גרועה מאוד להשקות את העצים שלכם. קודם כל, משך הזמן שנדרש על מנת להשקות את כל העצים בגינה הוא ארוך וכמובן שהשיטה אינה מתאימה לגינות גדולות או מטעים. זרם המים הפורץ מהצינור מהדק את הקרקע ומונע כניסת אויר לבית השורשים של העץ. בנוסף לכך בגלל הזרם החזק ה"חופר" בקרקע,עלולים להתגלות חלק מהשורשים העליונים. בהשקיית עצים באמצעות צינור גינה אין אפשרות לשלוט בכמות המים שמקבל כל עץ ובדרך כלל משקים יותר ממה שצריך. השקייה באמצעות צינור גינה מחייבת יצירת גומה לכל עץ שכן ללא גומה המים ינזלו במורד ויאבדו. אם אתם כבר מוכרחים להשקות עם צינור גינה כי עוד לאהספקתם להתקין מערכת טפטוף ראויה, הדרךהנכונהלעשות כן היא לשים את פי הצינור על דפנות הגומה ולפתוח זרם מים חלש מאוד (כמעט טפטוף) אשר ישקה את העץ למשך זמן מה.
קוים מנחים כיצד לעשות זאת נכון
השקיה של עצים צעירים צריכה להתבצע ע"י טפטפות. השקיה של עצים בוגרים יותר יכולה להתבצע ע"י טפטפות או ע"י מתזים. נקרא לטפטפות ומתזים על כל סוגיהם בשם "אביזר ההשקיה" או "אביזר הקצה". אשר על אותו קו יש עצים בוגרים ועצים צעירים אשר כל אחד מהם נזקק למנת השקיה שונה, יש להתקין עבור כל עץ את כמות הטפטפות המתאימה* וכן יש לעשות שימוש בטפטפות בספיקה שעתית* מתאימה. ספיקה של אביזר השקיה נמדדת בליטר/שעה ונקראת ספיקה שעתית. מרבית הטפטפות הנן בעלות ספיקה שעתית של 2, 4 או 8 ליטר שעה. עלינו לתכנן את קו ההשקיה כך שפתיחת הקו לזמן נתון תספק לכל עץ את מנת ההשקיה הדרושה לו, ללא עידפי מים. לדוגמה, אם על הקו יש עצים בוגרים הדורשים 20 ליטר ליום ובמקביל עצים צעירים יותר הדורשים רק 4 ליטר ליום, ניתן לקבוע כי קו ההשקיה יפעל במשך שעה אחת, מסביב לעצים הדורשים 20 ליטר יותקנו 5 טפטפות של 4 ליטר/שעה וליד עצים צעירים תותקן רק טפטפת אחת. במהלך שעת ההשקיה יקבל כל עץ 20 או 5 ליטר בהתאמה מלאה לצרכיו.
חשוב לדעת שככל שמתקינים יותר אביזרי השקיה על קו השקיה נתון פוחת בו הלחץ וכמות המים אותה מוציא כל אביזר השקיה פחותה מהספיקה השעתית. על כן מומלץ להמנע מריבוי אביזרי השקיה בספיקה גבוהה. אם יש לכם קו השקיה ארוך מוטב להשתמש באביזרי השקיה בספיקה כללית נמוכה ולבצע השקיה למשך זמן ארוך יותר. כמו כן, מומלץ להמנע מקוי השקיה ארוכים במיוחד ונכון לחלק את הגינה למקטעים אשר יושקו כל אחד בנפרד. בהקשר זה חשוב לציין כי ממטירים הנם בעלי ספיקה גדולה בהרבה מאלו של טפטפות (בעוד הטפטפת הגדולה ביותר המקובלת היא בעלת ספיקה של 8 ליטר/שעה, הרי שמתז סטנדרטי הנו בעל ספיקה של 50 ליטר/שעה). לפיכך אין להתקין יותר ממספר מועט של ממטירים על אותו קו השיקיה, אלא אם מערכת ההשקיה שלכם כוללת גם משאבה להגברת לחץ המים.
בכל מקרה ובפרט אם קו ההשקיה שלכם הנו קצר, חשוב לעשות שימוש בווסת לחץ אשר תפקידו להקטין את הלחץ בקו לרמה המתאימה לאביזרי ההשקיה הסטנדרטיים. מומלץ להתקין ווסת לחץ עבור כל קו בנפרד, ישר אחרי היציאה מברז ההשקיה החשמלי.
איזה אביזר השקיה מתאים לאיזה צמח?
עצים צעירים – טפטפות 4 או 8 ל/ש. סידור הצינור בעיגול מסביב לגשע.
עצים בוגרים – טפטפות 8 ל/ש בסידור מעגלי או ממטירים
גדר חיה – קו טיפטוף עם טפטפות 8 או 4 ל/ש – לא מעגלי. להקפיד למקם את הטפטפת ליד הגזע.
דשא או צמחי תבלין – צינור עם טפטפות מובנות קבור מתחת למשטח הדשא.
שימוש בצינור מוביל
בשטחי גינה גדולים נהוג לעשות שימוש בצינור מוביל שיכול להיות בקוטר 25 או 32 מ"מ. מצינור זה יש להוציא את השלוחות בקוטר 16 מ"מ אשר יביאו את המים אל הצמחים בגינה. הצינור המוביל מקיף את הגינה כולה או חלקים גדולים ממנה ומאפשר הובלה של כמויות מים גדולות הנחוצות לגינות גדולות ולהשקיית מקטעים גדולים.
ראש מערכת
בין אם אתם עושים שימוש במערכת השקיה עם צינור מוביל ובין אם אתם משקים גינה קטנה באמצעות 2 או 3 שלוחות בקוטר 16 מ"מ, חשוב לבנות את ראש המערכת בצורה נכונה. ראש מערכת רעוע או שאינו מתוכן נכון ייצור לכם מגוון תקלות וצרות בעוד ראש מערכת איכותי יחסוך מכם את הצורך לפגוש את מערכת ההשקיה שלכם. ראש המערכת הוא המקום בו מתקבלת הזנת המים של הגינה וממנו מתפצלות השלוחות השונות. בראש המערכת מותקן מחשב ההשקיה השולט על הברזים החשמליים ועל זרימת המים במערכת.
בהמשך נפרסם מדריכים מפורטים יותר לגבי הקמת ראש מערכת והתקנת אביזרי השקיה וכיצד תקבעו את מנת ההשקיה הדרושה לכל צמח וצמח בגינה.
שלום
יש לי צינור טפטוף באורך 40 מטר ואני זקוק למשאבת מים. מה האפשרויות העומדות לרשותי?
תודה מראש
צינור טיפטוף 40 מ' הוא צינור קצר לא מצריך סיוע משאבה להגברת הלחץ. מומלץ לבדוק שאין קיפולים בצינור הפוגעים במעבר המים.
במידה שלחץ המים אצלך נמוך במיוחד, ניתן להיעזר במיכל אגירה מוגבהה.
כשמדובר בצינור כל כך קצר, משאבה להגברת הלחץ הנה כמעט תמיד מיותרת ואנו ממליצים להמנע מהוצאה זו.
האם יש טבלה המסדרת מרווחי ימים להשקיה וכמות מים ממוצעת לעצי פרי שאינם הדרים
לפי גודל (צעיר/מבוגר או לפי גובה)?
האם מצוי בשוק טיפטוף של פחות מ 2 ל/ש?
בודאי. כמה אפשרויות:
טפטפות יעודיות 1 ליטר לשעה
וגם טפטפות עם מפצל ל 4
שמספקות 1 או 2 ליטר לשעה כולל.
כלומר אפשר לקבל אפילו רבע ליטר לשעה
בהצלחה
אודה לקבלת טבלת כמויות מים נכונות ותדירות השקיה לצמחים שונים בגינה הנמצאת באילת לפי הפירוט להלן:
עץ פרי הדר קוטר גזע 2", גובה 1.5 מ'
עץ תאנה קוטר גזע 2" גובה 2 מ'
עץ דובדבן פנמה קוטר גזע 2" 2 מ'
עץ זית קוטר גזע כ 8" (20 ס"מ) גובה 3 מ'
אריקה, קוטר כל הגזעים כ 8", גובה 2 מ'
שיחי תבלינים בין 30 ל 50 ס"מ גובה
אני מבקש לדעת הכמות לעונות השנה השונות, תדירות ההשקיה לכל פרט ומשך השקיה רצוי
בתודה מראש
יואל
יש לי גדר חיה של כ15 מטר
מה מומלץ בקיץ לתת מיים עם טפטפות?
זמן השקיה תדירות שעות טובות לתת מים