הקיץ מגיע לאחר עוד חורף שחון יחסית וישראל עדיין שרויה במצוקת מים קשה. גם אם התמונה עדיין אינה ברורה דיה, קל לראות כי בפני בעלי הגינות יעמדו הקיץ שתי אפשרויות: או ייבוש טוטאלי של הגינה או מעבר לגינה חסכונית במים.
מהי גינה חסכונית במים וכיצד נגביר את החיסכון במים בגינה הביתית?
בכדי לחסוך במים בגינה הביתית עלינו להקפיד לשתול צמחים חסכוניים במים באופן יחסי. קיימים עצי ארץ ישראל רבים המתאימים היטב לתנאי היובש הטבעיים של ארץ ישראל ויצמחו ללא קושי במיעוט מים. בין צמחים אלו ניתן למנות את הברוש, אורן, מילה, אלביציה, קליסטמון, ארז, מייש ועוד רבים אחרים.
קיימים סוגים רבים של שיחים ובני שיח העונים אף הם על ההגדרה של צמחים חסכוניים במים אשר קובעת באון שרירותי כי צמח חסכוני במים הנו צמח המסוגל להתקיים ולהתפתח בצורה טובה עם עד 250 מ"מ גשם כמות משקעים שנתית וכן עד 200 מ"ק תוספת ידי אדם לדונם לשנה.
אם כן, לא אחת יבין בעל הגינה כי עליו להחליף את העצים שבגינה בעצים וצמחים חסכוניים במים. לעיתים גם עץ אחד הדורש השקיה מרובה גורם לביזבוז מים ניכר שכן נדרשת פתיחתו של קו השקיה שלם בכדי להשקות את אותו עץ וכך מושקים ללא צורך גם עצים שאינם דורשים השקיה באותו זמן.
צורות נוספות לחיסכון במים:
1. השקיה בשעות הלילה בהן האידוי מוקטן.
2. שימוש בטיפטוף ולא במתזים.
3. חיפוי קרקע באמצעות שכבה של 7 ס"מ ומעלה של שבבי עץ או גזם מרוסק.
4. השקיות תכופות ובכמויות קטנות.
5. שימוש במחשב השקיה.
6. שימוש בברמד (מד מים) והקפדה על שמירה על הכמויות.
[…] כמות המים העומדת לרשותכם – אמנם כמות המים הנחוצה להתפתחות עצי פרי בגינה ביתית "סטנדרטית" של כ 200 מ"ר אינה גדולה במיוחד אולם עדיין מדובר בהוצאה ממוצעת של כמה עשרות שקלים בחודש במשך כ 9 חודשים בשנה. למי שאינו מעוניין או יכול להרשות לעצמו הוצאה זו מומלץ לשתול עצי פרי חסכוניים במים כגון זית, חרוב, רימון ועוד. למידע נוסף אודות חיסכון במים בקר במאמר חיסכון במים בגינה הביתית. […]
[…] נושא השקיית עצים בישראל תמיד צריך להוות פשרה בין הרצון לתת לעץ את מנת ההשקיה הדרושה לו לצורך התפתחות תקינה והנבת פרי מחד ומאידך לחסוך במים ככל שניתן הן משיקולים פטריוטיים והן מפאת הרצון להמנע מחשבון מים מנופח. בעבר כבר עסקנו בדרכים לחיסכון במים בגינה הביתית. […]
למיטב הבנתי ראוי להתיחס למספר דברים במאמר: ניתן לחסוך במים במתזים באותה מידה כמו בטיפטוף.
לחיסכון במים יש לרווח השקיות ולהשקות במנות גדולות.