מידע אודות קפיר ליים, השימושים בפרי ובעלים ותקנת איסור החזקת העץ אותה הוציא משרד החקלאות
קפיר ליים הנו עץ נמוך ממשפחת ההדרים הנפוץ בהודו, מלזיה, תאילנד ואינדונזיה. העץ מגיע לגובה של כ 3 מטר, הנו ירוק עד ומתאים לגינות קטנות או לגדר חיה.
הפרי דומה ללימון ועל קליפתו גבשושיות ובליטות. לפרי ולעלים ארומה מיוחדת ההופכת אותם למאוד פופולארי לתיבול של מגוון מאכלים. לפרי גם שימושים שונים ברפואה המסורתית.
בשנים האחרונות גברה הפופולאריות של העץ בארץ הן במסעדות לתיבול והן בקרב העובדים התאילנדים אשר החלו להבריח את העלים וחלקי עץ לריבוי.
מחלת Greening ואיסור הגידול
מבדיקות שביצע אגף הגנת הצומח במשרד החקלאות מסתבר כי קפיר ליים הנו נשא של מחלת Greening הנגרמת ע"י בקטריה ופוגעת בצורה קשה בעצים ממשפחת ההדרים. כ"כ עולה מהבדיקה כי צמחים אשר הוברחו לארץ ע"י עובדים תאילנדים הנם נשאים של המחלה.
ניתן לצפות בפירסום של משרד החקלאות כאן:
http://www.ppis.moag.gov.il/NR/rdonlyres/0BBC3E48-8B4E-49B5-B736-9612B8AEC8F1/0/greening_82011.pdf
בכדי למנוע את התפשטות המחלה ופגיעה אנושה בענף ההדרים בארץ, הטיל משרד החקלאות על גידול של העץ בישראל. האיסור הנו גורף, כולל את כל איזורי הארץ ומתיחס למטעים מסחריים כמו גם לגינות פרטיות. כחלק ממאמצי המניעה של התפשטות המחלה נשלחו פקחים של המשרד למשתלות, מטעים ואל חקלאים המעסיקים עובדים תאילנדים בכדי לאסוף ולהשמיד עצים מסוג זה.
רכישה לגינה הביתית
כאמור, המצאותו של העץ בכל מקום, לרבות בגינה הביתית, יכול להוות כר להתפשטות והפצת המחלה ועל כן אסור גידולו של הצמח גם בגינות פרטיות.
צוות האתר פונה אל ציבור חובבי הגינון, מבקש שלא לשתול קפיר ליים ובכך לסייע בשמירה על ענף ההדרים בישראל.
כתבה מאוד חשובה!!!
הרבה מאוד אנשים לא מודעים לבעיתיות של קפיר ליים… מאוד חשוב לקרוא וליישם. הרי אף אחד לא רוצה לגרום נזק אמיתי למישהו אחר. פשוט צריך מודעות לנושא.
הבעיה מתחילה כשבעל גינה מעוניין להראות שיש לו משהו מיוחד שלחבר שלו אין ואז הוא מוכן להכניס עץ שמסכן אחרים.
אני מבקש מבעלי הגינות לגלות בגרות ולא להכניס את העץ הזה. כנ"ל מתכנני הגינות וגננים – הנושא באחריותכם, אנא נהגו בצורה שקולה ואחראית.
האם חל איזה שנוי באסור נטיעת עצי קפיר ליים, מאז פרסם?
אני רואה שהוא מוצע למכירה במשתלות הומתמחות בעצים אקסוטיים. האם נמצאה דרך "לנקות" שתילים או זרעים של קפיר ליים מאותו פתוגן , הרי יש בכך ענין מסחרי.
כמובן שלכל אחד מאיתנו יש חובה מוסרית ואישית לנהוג על מנת למנוע התפשטות של מחלות וצרות אחרות על כל סוגיהן. אך שאלה נוספת בעניין היא, האם משרד החקלאות ניסה למצוא פתרון ביוטכנולוגי או אחר, על מנת לסלק את הבקטריה ולהשאיר את העץ…?
יש גם פתרונות של הדברה ביולוגית וכ"ו.
כדאי לנסות…
בעיה שכתבה מלפני 4 שנים עדיין מתפרסמת בלי עדכון
אם כן, כיצד הוא גדל שם בארצות שהוא גדל בלי למות? ומה גורם לו לחלות דווקא בארץ? אם מדובר במזיק חי אני מבין שאין את הטורף הביולוגי אבל וירוסים ובקטריות ניתן לנקות בתרביות רקמה ללא בעיות מיוחדות.
אם כן, כיצד הוא גדל שם בארצות שהוא גדל בר בלי למות? ומה גורם לו לחלות דווקא בארץ? אם מדובר במזיק חי אני מבין שאין את הטורף הביולוגי אבל וירוסים ובקטריות ניתן לנקות בתרביות רקמה ללא בעיות מיוחדות.
נשמע כמו שקר בסגנון מכון התקנים. איך זה שהעץ גדל ומשגשג במדינות המוצא? נשמע שמישהו חיפש דרך להשתלט על השוק ומצא אותה במשרד החקלאות
שלום, יש לי עץליים כבן שנה שנקנה במשתלה, לפי התמונות של קאפיר ליים, נראה שהעץ ליים שלי גם סובל, האם יתכן?מה לעשות, תודה מראש