החורפים בישראל קלים, קצרים ובשנים האחרונות אף מעוטי משקעים. בעונת החורף הטמפרטורות יורדות, שעות התאורה מתקצרות והקרינה המגיעה אל הקרקע מועטה וחלשה יותר מביתר עונות השנה. במקביל, מואטת פעילות הצמחים: יצירת עלווה חדשה פוסקת במרבית הצמחים, עצים נשירים משירים את עליהם ונותרים ערומים ופעילות הצמיחה כולה מואטת או נעצרת.
הדברים נכונים למרבית העצים אולם קיימים גם סוגים רבים של עצים אצלם סדר הדברים הפוך. נביא רק כדוגמה את עצי ההדר אשר מניבים בעיצומו של החורף – בסביבות סוף דצמבר ותחילת ינואר וכן את עץ הזית אשר מניב בתחילת דצמבר ופעולת הצמיחה וההתעבות העיקרית שלו מתרחשת בעונת הגשמים, בין דצמבר למרץ.
כיצד יש לטפל בגינה בעונת החורף?
תקופת החורף היא עונה מצויינת לביצוען של פעולות גינון שונות שכן התנאים נוחים לעבודה, לא חם מכדי לעבוד, האדמה לחה ורכה ועיבודה קל יותר מבימות הקיץ ותנאי הקליטה של הצמח קלים יחסית.
השקיה
ראשית כל חשוב לציין כי גם בחורף בישראל יש להשקות את הגינה. במהלך החורף לא אחת נוצר מצב בו במשך מספר שבועות לא יורד גשם. במצב שכזה, אי השקיית הגינה יביא להתיבשות הצמחים. אמנם בשל הטמפרטורות הנמוכות, פעילות הצמחים מואטת ברובה וכך גם פעולת האידוי דרך הפיוניות, דבר המצריך פחות מים, אולם בסופו של דבר, גם בחורף הצמחים זקוקים למים ובמידה שאין גשם במשך תקופה העולה על שבוע, מומלץ להשקות בכמויות מדודות.
דישון בחורף
אין לעשות שימוש בדשנים כימיים בתקופת החורף שכן דשן כימי בתקופה בה פעילות העץ איטית עד לא קיימת, יביא לצריבה ולנזקים נוספים. השימוש בדשן כימי אפשרי ומומלץ באביב, בקיץ ובסתיו בכמויות הולכות ופוחתות. ניתן לעשות שימוש בדשנים כימיים בפירוק איטי במהלך החורף אולם חשוב לעשות זאת במינון נמוך מאוד. שימוש בדשן אורגני, דוגמאת קומפוסט מומלץ בעונת החורף אך גם כאן חשוב להקפיד על מינון נכון ולא מוגזם שכן גם בשימוש מופרז בקומפוסט עשויים להגרם נזקים לצמחים. בחורף, הקרקע רטובה וקל יותר להצניע את הקומפוסט בקרקע בצורה יעילה.
שתילה בחורף
בניגוד למה שחושבים, החורף הישראלי הוא תקופה מצויינת לשתילה של עצים ושיחים. הטמפרטורות הנמוכות מונעות אידוי יתר ואיבוד מים והקרקע הלחה מסייעת לקליטת העץ. כראייה מרבית כרמי הזיתים בארץ ניטעים בחורף. על מה כן צריך להקפיד כאשר שותלים בחורף:
1. ניקוז – יש לוודא כי השתילה מתבצעת באיזור מנוקז היטב ובקרקע מחלחלת. הצטברות מי גשמים והווצרות בוץ לאורך זמן בקרקע בה שתול העץ תביא לריקבונות ולבסוף למות העץ.
2.הגנה מרוחות – במקומות בהם מנשבות רוחות עזות רצוי להקיף את העץ ביריעת הגנה אשר תחסום את הרוח ותמנע קריעת עלים וענפים מהעץ.
3. תמיכה – יש לתמוך את העץ על מוט במבוק מאסיבי או יתד ברזל על מנת שלא ישבר מהרוח.
4.השקיה – לאחר השתילה יש להשקות את איזור השתילה עד רוויה. הדבר יאפשר סגירת חללי אויר שנוצרו מסביב לגוש השתילה וכן יסייע לשורשי העץ בהשתרשותם.
5. התקנת מערכת השקיה – גם כאשר שותלים בחורף, ישלחבר את העץ בהקדם למערכת השקיה אשר תספק לוהשקיה סדירה.
גיזום
נהוג לגזום בסוף החורף אולם אין כל פסול בגיזום במהלך כלתקופת החורף. פשוט תצטרכו להתמודד עם מראה של עצים גדומים שלא לבלבו במשך שבוע או שבועיים יותר.
עישוב
עם הגשמים הראשונים נובטים להם עשבים שוטים רבים אשר זרעו את עצמם במהלך הקיץ. יש להמתין לצמיחה של מספר סנטימטרים של העשביםואז לעקור אותם כאשר האדמה רטובה. בעת העקירה חשוב להקפיד לעקור גם את השורש שכן אם חותכים את החלק שמעל הקרקע, אותו עשב שוטה מחדש את צמיחתו בשנית תוך זמן קצר. תקופת החורף טובה לעישוב שכן האדמה לחה ומאפשרת עישוב יעיל וקל. ככל שנקדים לעשב כך נמנע התפתחות עשבים נוספים והווצרות עשביה אשר לא ניתן להתגבר עליה.
הדברת מזיקים
בשל הטמפרטורות הנמוכות פוחתת פעילות המזיקים באופן דרסטי עד להכחדתה המלאה. במרבית המקרים, אם לא הצלחתם להתגבר על מזיק כלשהו במהלך הקיץ, החורף יבוא ויעשה את העבודה עבורכם. עם האביב חוזרים המזיקים לפעילות רגילה.